Op 13 oktober jl. werden we gastvrij ontvangen
bij Controllab, gevestigd in gebouw van TU Twente
te Enschede.

Christian Kleijn gaf een presentatie over de mogelijkheden van model gebaseerd ontwerpen.
Aan de hand van een voorbeeld met een vishengel waarbij een bier flesje werd gehengeld naar een vriend op bewegend schip, zijn de basis principes van een besturing duidelijk gemaakt.
Vaak is er een kloof tussen engineers (mechanisch, hydraulisch, elektrisch en software). Er wordt niet voldoende gecommuniceerd. Door toepassing van model gebaseerd ontwerpen komen de verschillende engineers ineens wel bij elkaar en beginnen ze elkaar te begrijpen. Hierdoor worden machinebesturingen sneller ontwikkeld en met minder fouten. Controllab biedt hiervoor in eigen beheer ontwikkelde producten; 20-sim en HIL simulation.

Na de presentatie was de mogelijkheid voor proeven aan verschillende applicaties.
Met een virtuele bril was het net alsof je zelf op een bewegend platform stond met de bediening in de hand. Op een computer was een simulatie van een kraan voor plaatsen van een windmolenwiek te zien.
En ook was de mogelijk zelf een hydraulische installatie in te voeren en de cilinderbeweging en krachten terug te zien in grafieken.

Het bezoek hebben we zoals gewoonlijk afgesloten met een netwerkborrel waarin nog veel over deze toch nog onbekende mogelijkheden is nagepraat.